.jpg)
Bærekraftrapportering: Europaparlamentet har godkjent utsettelse av rapporteringsplikt og aktsomhetsvurderinger.
Europaparlamentet godkjente den 3. april utsettelse av EU-regelverket om bærekraftrapportering og aktsomhetsvurderinger for selskaper gjennom det såkallte «stop the clock» forslaget. Utsettelsen inngår i «Ombibus» pakken som EU-kommisjonen la frem 26. februar (som du kan lese mer om her), og skal ivareta formålet om å gi selskaper som omfattes av Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) mer tid til forberedelser, samt å styrke EUs konkurranseevne.
For at lovforslaget skal tre i kraft må det også godkjennes av EU-Rådet. Dette anses som en ren formalitet da Rådet godkjente utkastet 26. mars 2025. Etter godkjenning må loven implementeres i nasjonal rett. Fristen for nasjonal implementering er 31. desember 2025.
CRSD/Bærekraftdirektivet: Hvilke endringer er godkjent
Når forslaget godkjennes i EU-Rådet vil selskaper i den såkalte «bølge 2» og «bølge 3» få en toårig utsettelse før de må levere sin første bærekraftrapport iht. kravene som følger av CSRD. Det betyr at store selskaper med mer enn 250 ansatte vil være pålagt rapportering for første gang i 2028 for regnskapsåret 2027, i stedet for regnskapsåret 2025 som opprinnelig pålagt. Små og mellomstore selskaper blir rapporteringspliktige et år senere, i 2029 for regnskapsåret 2028, i stedet for regnskapsåret 2026 som opprinnelig pålagt.
Økning i terskelverdier ikke en del av «stop the clock» forslaget
Økningen i terskelverdiene som avgjør hvilke selskaper som må utarbeide CRSD-rapport er et separat tiltak i Omnibusforslaget, og ble ikke vurdert av Europaparlamentet i denne omgang. Dette forslaget behandles nå i Europaparlamentets juridiske komité og det er uklart når Europaparlamentet vil fatte noe vedtak i saken.
CSDDD: Hvilke endringer er godkjent
Når det gjelder store selskaper med mer enn 5 000 ansatte og omsetning på over 1,5 milliarder euro, er medlemslandene gitt utsatt frist for implementering med 1 år til 26. juli 2027. De store selskapene må først etterleve reglene for aktsomhetsplikter fra og med 2028, i stedet for 2027.
Hva kan vi forvente i Norge?
CSRD er allerede implementert i Norsk lovgiving, og direktivet har en trinnvis innføring som er regulert i forskrift. Finansminister Jens Stoltenberg har skriftlig uttalt til Stortinget at det er viktig at norske foretak kan forholde seg til samme regelverk som foretak i EU, og regjeringen tar derfor sikte på å endre norske overgangsregler slik at norske foretak får samme utsettelser som foretak i EU. Stoltenberg har videre uttalt at utgangspunktet skal være at norske foretak til enhver tid skal ha de samme kravene som foretak i EU. Vi bør derfor kunne forvente rask endring av overgangsreglene i Norge.