Endringer i reglene om bruk av prøvetid

Den 1. juli ble det innført endringer i bruken av prøvetid i nye arbeidsforhold. Det er innført en ny begrensning for hvor lang prøvetid som kan avtales for midlertidige ansatte. For arbeidstaker som får ny stilling i samme virksomhet har lovgiver kommet med en presisering når det gjelder bruken av prøvetid.

30/8/24

I den innledende fasen av et nytt arbeidsforhold kan arbeidsgiveren avtale prøvetid med den ansatte. Den ansatte har i perioden et svakere stillingsvern enn ellers og oppsigelsestiden settes gjerne kortere enn det som ellers gjelder. Bakgrunnen for bruk av prøvetid er at både arbeidsgiver og arbeidstaker kan ha behov for å se hvordan den ansatte fungerer i stillingen. Det kan derfor være lurt å innta en klausul om en raskere exit.

For midlertidige ansettelser er det i arbeidsmiljøloven § 15-6 tredje ledd nå lovfestet at prøvetidsperioden ikke lenger kan overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet. En tilsvarende bestemmelse er også inntatt statsansatteloven § 15 første ledd. Regelen om maksimal prøvetid på 6 måneder gjelder fortsatt. Presiseringen for midlertidige ansettelser får dermed kun betydning for midlertidige ansettelser for kortere tid enn 1 år. Ved ansettelse på for eksempel 4 måneder kan prøvetiden ikke overstige 2 måneder.

Det har tidligere vært uklart om det for en ansatt som går over til ny stilling i samme virksomhet kan avtales ny prøvetid. Lovgiver har gjennom arbeidsmiljøloven § 15-6 femteledd og statsansatteloven § 15 første ledd gitt en presisering: I utgangspunktet kan det ikke avtales ny prøvetid dersom arbeidstakeren fortsetter i samme stilling eller i en stilling som i det vesentlige er likeartet med stilling han/hun har hatt i samme virksomhet.  Bestemmelsen er en kodifisering av gjeldende rett, basert på rettspraksis. I henhold til praksis skal det mye til for å avtale ny prøvetid. Vurderingstemaet vil i hovedsak være arten av arbeidsoppgavene. Det er i henhold til rettspraksis også naturlig å se hen til om den nye stillingen er av «vesentlig annen karakter» enn det første ansettelsesforholdet. Til vurderingen hører det også om de ulike stillingene krever ulike personlige egenskaper.  

Lovgiver kommer samtidig med ytterligere en presisering: Dersom en ansatt går fra midlertidig ansettelse og til fast stilling kan ny prøvetid kun avtales dersom arbeidstakerens tidligere ansettelsestid og ny prøvetid til sammen ikke overstiger 6 måneder. Arbeidsgiverens behov for å vurdere egnetheten til den ansatte i 6 måneder ivaretas dermed.

Trenger du en advokat med høy kompetanse og en personlig tilnærming?

Kontakt oss

Do you need a lawyer with high expertise and a personal approach? 

Contact us