Hvor lenge må jeg jobbe, og hvor lenge kan jeg jobbe?

Regjeringen vurderer endringer arbeidsmiljølovens regler om opphør av arbeidsforhold grunnet alder. Folk holder seg friske og spreke lenger, og myndighetene forventer at vi står lenger og lenger i stillingen før vi starter pensjonstilværelsen. Hvor lenge må jeg jobbe, og hvor lenge kan jeg jobbe?

15/1/25

Hovedregelen i Arbeidsmiljøloven er at den alminnelige aldersgrensen er 72 år. Etter 72 har du som ansatt ikke lenger et stillingsvern, og arbeidsgiver behøver ikke å vise til en saklig grunn for å bringe arbeidsforholdet til opphør. Dersom du derimot ønsker å arbeide lenger, kan du fortsette å arbeide dersom arbeidsgiver er enig i dette. Du kan derimot ikke forlange å få jobbe etter 72 dersom arbeidsgiver ikke ønsker dette.

Aldersgrensen er stadig økt, og nåværende grense på 72 ble innført i 2015. I privat sektor kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale en lavere aldersgrense enn 72, men ikke under 70. Det er dette loven betegner som bedriftsintern aldersgrense. Dersom bedriften praktiserer en slik særlig aldersgrense skal dette gjøres kjent for de ansatte. Ved inngåelse av arbeidsavtale er det derfor naturlig å innta dette i avtaledokumentet. Regjeringen ønsker nå å avvikle adgangen til å innføre bedriftsinterne aldersgrenser, og har i den forbindelse sendt ut et høringsnotat som hadde svarfrist 7.januar 2025. Dersom det fortsatt er aktuelt å avvikle bedriftsintern aldersgrense vil spørsmålet bli fremlagt for Stortinget.  

Arbeidstakeren kan velge å slutte å arbeide før fylte 70, men kan altså ikke «skvises» ut av arbeidsgiver dersom den ansatte ønsker å fortsette til fylte 70. Foreligger ingen avtale om lavere aldersgrense enn 72, kan den ansatte velge å jobbe til 72.  

Også regelen om at partene kan avtale lavere aldersgrense enn 72 ble innført i arbeidsmiljøloven i 2015. En avtale om enda lavere aldersgrense vil kunne settes til side som ugyldig.    

For statlig ansatte og for private virksomheter med pensjonsordning i Statens pensjonskasse, omfattes de ansatte av Aldersgrenseloven, hvoretter aldersgrensen er 70.

For visse stillingskategorier åpner loven for lavere aldersgrense dersom dette er nødvendig av hensyn til helse eller sikkerhet, som for eksempel risiko på arbeidsplassen.  I følge forarbeidene må aldersgrensen likevel settes ut fra et «saklig formål og ikke være uforholdsmessig inngripende», jf. Ot.prp. nr. 54 (2008-2009) og direktiv 2000/76/EF om forbud mot aldersdiskriminering. Det er avsagt to høyesterettsdommer om aldersdiskriminering. Se Rt. 2011 s. 964 og Rt. 2012 s. 219. Departementet har lagt til grunn at en aldersgrense som innebærer plikt til fratreden kan opprettholdes etter direktivet i den grad den kan anses som saklig begrunnet og hensiktsmessig for å ivareta nødvendige helse- og sikkerhetsmessige hensyn, jf. Ot. Prp. Nr. 49 (2004-2005) s. 194.  

Ingen kan tvinges til å jobbe som har en løsning for egen pensjon eller andre inntekter. Spørsmålet vi reiser i artikkelen er hvor lenge du har rett til å jobbe dersom du ønsker det, og hvor lav aldersgrense som kan avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å være gyldig.

Etter arbeidsmiljøloven har arbeidstaker videre krav på skriftlig varsel om tidspunktet for fratreden. Fratrede kan tidligst kreves seks måneder etter den første dag i måneden etter at varselet er kommet frem til arbeidstaker. Det er meningen at varselet skal komme i stedet for ordinær oppsigelse.

Det sies i dag ofte at pensjonsalderen i Norge er 67 år, men dette krever nærmere presiseringer.

Alderen for fritt uttak, også kalt normert pensjoneringsalder, er i dag 67 år. Fra denne alderen har du ubetinget rett til å starte utbetaling av pensjon, uavhengig av hvor lenge du har jobbet og hvor stor pensjonsopptjening du har i folketrygden. Gitt at du har tilstrekkelig pensjonsopptjening kan du pensjonere deg allerede når du er 62 år. Pensjonsopptjeningen påvirkes både av hvor lenge du har jobbet og lønnen din i perioden du har jobbet.

Dersom du får lov av din arbeidsgiver til å jobbe etter fylte 72 år, stanser likevel din rett til å tjene opp pensjon når du fyller 75.  

Vi i Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner AS jobber daglig med arbeidsrettslige problemstillinger og bistår deg og/eller din bedrift med svar på dine spørsmål.

Trenger du en advokat med høy kompetanse og en personlig tilnærming?

Kontakt oss

Do you need a lawyer with high expertise and a personal approach? 

Contact us